Niečo o jahodách

Niečo o jahodách

Jahody sú sladké, lahodné ovocie, ktoré je nielen nadupané živinami a vitamínmi, ale majú aj nezameniteľné miesto v oblasti zdravia.

Prirodzené antioxidanty

Obsahujú takú vysokú dávku vitamínu C, že konkurujú citrusom. Vďaka nemu sú jahody nevyhnutným antioxidantom pre imunitný systém.

Farba jahôd je spôsobená antokyanínmi, ktoré majú výrazný antioxidačný účinok.

Kvercetín patrí medzi flavonoidy. Má protizápalové účinky, antibakteriálne vlastnosti a pomáha bojovať proti voľným radikálom, ktoré sa usadzujú v našom tele ako je cigaretový dym, žiarenie, chemické toxíny apod. Telo si ich nedokáže vyrábať samo, a tak ich musíme prijímať v potravinách, ktoré ich obsahujú. Ako sú napríklad jahody.

Chránia pred srdcovými ochoreniami a infarktom

Flavonoidy ako aj draslík, ktoré jahody obsahujú, sú prospešné pre kardiovaskulárne zdravie. Znižujú hladinu cholesterolu a pomáhajú predchádzať srdcovým chorobám.

Chcete schudnúť?

Siahnite po jedle, ktoré tvorí 90% voda, obsahuje množstvo vlákniny a kaloricky sa vyrovnajú 1/10 Horalky. Jahody sa dajú jesť po celý rok, vďaka mnohým možnostiam spracovania.

To pravé pre diabetikov!

Jahody oproti iným druhom ovocia majú podstatne nižší glykemický index. Znižujú zrast cukru v krvi po jedle a regulujú hladinu cukru v krvi.

Trošku histórie

Možno by ste to nepovedali, ale jahody sú vcelku novodobý trend. Divoké jahody Fragaria vesca sa jedia už po stáročia. Avšak nikdy sa nezbierali v takých kvantitách ako dnes, najmä preto, lebo divé jahody sú malé, tuhé a často bez chuti.

V 17.storočí do Európy pricestovala vyvolená Fragaria virginiara z Severnej Ameriky, ktorá spolu s Fragaria chiloensis(privezenou francúzskym špiónom z Čile) poznačila osud jahôd navždy. Kultiváciou a krížením sa novoveký pestovatelia dopracovali k takej podobe jahody, ako ju poznáme dnes.